Stress preventie bij katten: wat heeft je kat nodig om zich goed te voelen? (deel 3)

In de eerste twee delen over stress preventie bij katten werd besproken hoe minimale veranderingen kunnen leiden tot stress bij katten. In de inleiding werd kort besproken hoe katten hun territorium indelen en wat sociale groepen zijn. Daarnaast werden volgende noden van de kat besproken: ruimte, eten en drinken en de kattenbak. In dit deel zal het belang van rust-, verstop-, slaap- en krabplaatsen aan bod komen.

Het is belangrijk nogmaals te benadrukken dat zolang je kat geen stress of probleemgedrag vertoont, je geen aanpassingen hoeft te doen. In dit artikel worden de noden van de gemiddelde kat benadrukt. Elke kat heeft uiteraard zijn eigen karakter en individuele noden. Wat stress bezorgt aan de ene kat, hoeft helemaal niet stresserend te zijn voor een andere kat. Belangrijk is om uit te zoeken wat jouw kat nodig heeft.

RUST-, SLAAP- & SCHUILPLAATSEN

Katten houden van comfortabele en warme plekjes om te liggen. Ook de warmte van de zon of een verwarming (chauffage of kachel) zal je kat zeer erg appreciëren. Veel katten zoeken deze warmte op door op een aquarium of een toestel dat warmte afgeeft te liggen.

1+2Deze foto’s tonen Twix (overleden in 2013) genietend van het zonnetje (foto links) en de warmte van de TV (toen flatscreens nog niet bestonden) (foto rechts).

3

Foto: rofl-lol-wow-omg.blogspot.be

Daarnaast houden de meeste katten van “a room with a view” en kunnen ze uren doorbrengen voor een raam of een plaatsje waar ze een goed overzicht hebben op hun omgeving. Zorg er dus voor dat je kat op een plaats kan liggen waar ze de omgeving in de gaten kan houden, zoals de vensterbank. Ook vanuit de hoogte zal je kat heel goed haar omgeving in de gaten kunnen houden terwijl ze gelijkertijd veilig ligt voor eventueel bedreigende prikkels, zoals een andere kat, de hond of kleine kindjes.

4+5Katten houden ervan om buiten te kijken, zeker als dit op een warm en zonnig plekje kan gebeuren. Twix (foto links) kon uren voor het raam zitten te kijken naar de vogels.

Beschutte rustplaatsen geven je kat een gevoel van veiligheid. Zeker bij katten die stressgevoelig en/of angstig zijn is het noodzakelijk deze te voorzien. Dit kan een hoge plaats zijn, zoals een hoge krabpaal of bovenop een kast, maar evenzeer een plek waar de kat zich wat kan verstoppen, zoals een kartonnen doos, een stoel onder de tafel, een plekje achter het gordijn, in een kast of onder de kerstboom. Zorg er voor dat er voldoende ligplaatsen in huis zijn die ook steeds bereikbaar zijn.

6+7Een krabpaal tot aan het plafond (foto links) of een gordijnkast (foto rechts) is een goede overzichtsplek waar je veilig en comfortabel kan liggen weg van honden en andere bedreigende prikkels.

8+9+10+11Net zoals veel katten, kroop Pepsi (overleden in 2013) graag in allerlei voorwerpen, zoals de wasmachine (foto linksboven) en kartonnen dozen (foto rechtsboven). Hierdoor ontstaan soms ook grappige situaties (foto linksonder williamkendallbooks.blogspot.be, foto rechtsonders us.cdn281.fansshare.com).12+13+14In of onder de kerstboom kan je je als kat goed verstoppen en zonder storen een dutje doen. Daarnaast biedt zo’n boom een heleboel leuke bezigheden (foto links www.russellfeedandsupply.com, foto midden lovemeow.com, foto rechts robinloznakphotography.blogspot.be). Let er dan wel op dat je kerstboom “catproof” is!

Tegenwoordig zijn veel katteneigenaars heel inventief om hun kat een aangenaam en veelzijdig leven in huis aan te bieden. Vooral voor katten die nooit buiten kunnen, is het nodig je huis zodanig aan te passen zodat ze over voldoende hoge, veilige rustplekken kunnen beschikken.

15+16+17+18Door je huis 3 dimensionaal in te richten kan je katten gemakkelijk hoge en beschutte plekken aanbieden (foto’s boven for-shits-and-giggles.com, foto’s onder woonblog.typepad.com).

KRABGELEGENHEDEN

Katten krabben aan voorwerpen om verschillende redenen. Een van de hoofdredenen is uiteraard het verzorgen van de nagels. Daarnaast is krabben ook een markeergedrag. Door aan voorwerpen te krabben zullen ze hun geur nalaten maar het is ook een visueel teken. Krabben als markeergedrag gebeurt vooral om minder veilige plekken en/of plekken waar andere katten komen aan te duiden. Op die manier kan een kat aan time-sharing doen (zie het eerste deel van deze reeks artikels). Het krabspoor geeft dus informatie aan de kat zelf maar ook aan andere katten. Omdat de geur na een tijd verdwijnt, zeker als wij die plaats poetsen, zal de kat regelmatig het krabspoor opnieuw aanbrengen om haar geur te vernieuwen. Krabben gebeurt daarom ook op strategische plaatsen, zoals doorgangen en in- en uitgangen, waar nieuwe en/of onveilige geuren voorkomen. Ook naast rust- en slaapplaatsen zal een kat vaak krabben maar dan eerder om zich goed uit te rekken. Zet je krabpaal dus op deze plaatsen om te voorkomen dat ze aan je zetels of matten krabt. Daarnaast is het noodzakelijk om geschikt materiaal te voorzien dat uitnodigt tot krabben, zoals een krabpaal, een kokosmat, sisal, stukjes vast tapijt, boomstronken of geribbeld karton. Bied je kat zowel verticale als horizontale vlakten aan die groot en hoog genoeg zijn zodat ze zich kan uitstrekken om te krabben. Zorg ook zeker dat de krabgelegenheid stabiel staat zodat je kat deze niet op zich krijgt als ze enthousiast aan het krabben is.

De meeste katten hebben een voorkeur voor materialen met een verticale structuur, zoals de structuur van boomschors. De meeste krabpalen hebben echter een horizontale structuur waardoor het kan dat je kat deze niet aangenaam vindt. Duurdere krabpalen zijn wel voorzien met een verticale structuur, maar je kan deze natuurlijk ook zelf maken.

19+20+21Deze krabpaal (foto links) is zeer hoog en biedt verschillende rustplaatsen voor meerdere katten. Pepsi, Twix en Kwatta gebruik(t)en de krabpaal vaak, zowel om te krabben, zich uit te rekken als om te rusten op een veilig plaatsje. De horizontale structuur vinden ze geen probleem. Daarnaast heb ik ook een aantal kokosmatten waar mijn katten vaak aan krabben (foto rechtsboven). De krabpaal van Royalwoods (foto rechtsonder) heeft een structuur die de structuur van een boom nabootst (foto woonblog.typepad.com). Voor katten die een horizontale structuur niet willen, kan deze krabpaal een oplossing bieden.

22

Het is belangrijk dat de krabpaal hoog genoeg is. Sommige katten zijn tevreden met deze krabpaal, anderen zullen deze niet leuk vinden omdat ze zich niet kunnen uitrekken tijdens het krabben (foto www.dierenlux.be).

Wat je kat nodig heeft om te krabben hangt van veel factoren af, zoals de kans om buiten te gaan en de hoeveelheid stress die ze ervaart. Zolang je kat geen ongewenst krabgedrag vertoont hoef je niets te veranderen. Indien je kat aan je zetels of andere ongewenste voorwerpen krabt, moet je jezelf afvragen of ze wel de juiste krabgelegenheid heeft en of er stressprikkels in haar omgeving zijn waardoor ze de behoefte heeft om te krabben op die plaatsen en/of voorwerpen.

WORDT VERVOLGD …

In een volgend deel zullen volgende onderwerpen aan bod komen: activiteit, spel en exploratie, contact met mens en dier en zintuiglijke stimulatie.

Auteur: BEHIVET – dierenarts-gedragsdeskundige Ilse Rediers © 2014

Foto’s: Ilse Rediers – Internet

Bronnen: klik op deze link voor de literatuurlijst

Zie ook: Stress preventie bij katten: wat heeft je kat nodig om zich goed te voelen? (deel 1)

Zie ook: Stress preventie bij katten: wat heeft je kat nodig om zich goed te voelen? (deel 2)

U kunt geen kopie maken van deze inhoud.