Zintuiglijke waarneming bij de hond deel 6 (slot): Gustatieve waarneming (tong en smaak) en besluit

Waarnemen van smaken hangt nauw samen met het waarnemen van geuren. Het uitvallen van de geurzin is verantwoordelijk voor een zeer sterk verminderde smaakzin.

Smaken worden waargenomen door de receptoren in de smaakknoppen in de smaakpapillen op de tong. De vijf smaken die mensen kunnen waarnemen zijn zout, zuur, zoet, bitter en umami. Bij honden zou dit vergelijkbaar zijn. Over de smaak umami is er bij honden nog niet veel gekend en over de waarneming van zout zijn de meningen verdeeld.

Pups worden geboren met de smaakzin aanwezig. Voedselvoorkeur is een complex systeem dat beïnvloed wordt door vier factoren: genen, ervaringen met het type voedsel, smakelijkheid van het type voedsel en of het voedsel nieuw is.

BESLUIT

De zintuiglijke waarneming van honden wijkt op sommige punten sterk af van de onze. Honden ervaren de wereld hierdoor anders dan mensen. Als we goed willen communiceren met onze hond en hem de best mogelijke opvoeding en training willen geven, is het noodzakelijk met deze verschillen rekening te houden en het vertoonde gedrag bekijken vanuit het standpunt van de hond.

 

Auteur: dierenarts-gedragsdeskundige Ilse Rediers © 2011. Dit artikel werd voorgesteld op het symposium “Een Beet-je Gedrag, … Inleiding in de Kynethologie” door KMSH op 22/10/2011.

Zie ook: Zintuiglijke waarneming bij de hond deel 1: Inleiding

Zie ook: Zintuiglijke waarneming bij de hond deel 2: Visuele waarneming (ogen en zicht)

Zie ook: Zintuiglijke waarneming bij de hond deel 3: Auditieve waarneming (oren, gehoor en evenwicht)

Zie ook: Zintuiglijke waarneming bij de hond deel 4: Olfactorische waarneming (neus en geur)

Zie ook: Zintuiglijke waarneming bij de hond deel 5: Somatosensorische waarneming (huid en gevoel)

REFERENTIES

  • Ferrell, F. (1984). Gustatory nerve response to sugars in neonatal puppies. Neurosci. Biobehav. Rev., 8: 185-190.
  • Lindsey, S.R. (2000). Handbook of Applied Dog Behavior and Training. Volume I: Adaptation and Learning, Chapter 4, Sensory Abilities, 127-165, Blackwell Publishing, Ames.
  • Stanley, W.C., Cornwell, A.C., Poggiani, C. and Tratner, A. (1963). Conditioning in the neonatal puppy. J. Comp. Physiol. Psychol., 56: 211-214.
U kunt geen kopie maken van deze inhoud.