Asielvrijwilligers niveau 1 en niveau 2

Deze opleiding richt zich op de asielvrijwilligers en is bedoeld voor nieuwe vrijwilligers. Tijdens de eerste editie waren ook veel vrijwilligers ingeschreven die reeds langer in het asiel werken, maar vanaf de tweede editie zullen enkel nieuwe vrijwilligers deze opleiding volgen. Vrijwilligers met meer ervaring en die niveau 1 hebben gevolgd kunnen inschrijven voor niveau 2. Elk niveau zal een ganse dag in beslag nemen.

De opleiding wordt volledig gefinancierd door provincie Limburg en inschrijven kan enkel als vrijwilliger van je eigen erkend Limburgs asiel, (dierenasiel Genk, dierenasiel Sint-Truiden, noodasiel Lommel en vzw Dieren in Nood Kinrooi) en Cat shelter Limburg.

De opleiding vond plaats op volgende data:

 • HOND niveau 1: 11/12/2011, 14/04/2012, 10/11/2012, 6/04/2013 & 16/11/2013
 • HOND niveau 2: 20/01/2013 & 4/05/2013
 • KAT niveau 1: 27/11/2011, 21/04/2012, 17/11/2012, 20/04/2013 & 9/11/2013
 • KAT niveau 2: 27/01/2013 & 18/05/2013

Tijdens de opleiding worden volgende onderwerpen aangehaald:

 • niveau 1 HOND en KAT: hygiëne en eigen gezondheid, lichaamstaal en veilige omgang en gezondheidscontrole
 • niveau 2 HOND en KAT: lichaamstaal en veilige omgang, verzorging, toediening van medicatie, EHBO en ziekten

 

Hieronder kan je enkele commentaren van deelnemers van de eerste editie niveau 1 KAT lezen:

 • Ik vond het zeer interessant maar het was wel spijtig dat module 4 niet volledig behandeld kon worden aangezien dit toch wel zeer interessant is voor vrijwilligers en pleeggezinnen. Module 3 zou eventueel wel wat korter kunnen (ik bedoel hiermee dat het niet ten koste zou mogen gaan van module 4). Misschien kan dit omgedraaid worden. Voor een startende vrijwilliger is het zeker een goede cursus, ik besef nu dat ik toch wel wat fouten gemaakt heb tijdens mijn kattendiensten… Ik vond het ook zeer leerrijk als gastgezin omdat je tijdens deze cursus toch wel bewust wordt van een aantal dingen waar je vroeger niet bij stil stond, zoals hygiene, lichaamstaal,… en daarom was het ook spijtig dat ziektesymptomen niet in detail behandeld werden (red: wegens tijdsgebrek). Lichaamstaal blijft natuurlijk moeilijk omdat je alle signalen gelijktijdig moet interpreteren (en daar ben ik in ieder geval (nog) niet snel genoeg in). Komt er ook nog een module 2? Zou wel interessant zijn als verdieping.

 • Bedankt voor deze leerrijke dag.
 • Ik vond het zeker leerrijk, het begin ivm met hygiëne was goed, alleen zou ik minder de nadruk op de verschillende lichaamshoudingen (die 5 typische is voldoende en dan de filmpjes) gelegd hebben en wat meer op het laatste stuk, EHBO. Nee, ben heel tevreden, nieuwe vrijwilligers gaan hier ZEKER iets aan hebben en ook pleeggezinnen volgens mij!

 • Ik vond de cursus zeker en vast de moeite waard en vind het voor startende vrijwilligers zeker nuttig om deze cursus te volgen.

 • Ook voor de pleeggezinnen vond ik het zeer interessant, ze geeft bovendien heel goede tips.

 • Ik vond de cursus zeker de moeite. Natuurlijk zijn er veel dingen die we al weten, maar dan zijn we zeker dat we op de juiste manier werken. Voor nieuwe vrijwilligers is het zeker een aanrader want ik denk dat het werk dikwijls onderschat wordt. Sommigen, maar dat zijn meestal stagiairs of mensen met een werkstraf, zien het nut van het deftig poetsen niet in. Natuurlijk is dit een andere situatie, maar toch. En ik kan me voorstellen dat niet iedereen alle ziektes en problemen bij katten kent. Ook dat een kat gevaarlijk kan zijn en weten wanneer en hoe je moet reageren. Ikzelf heb ook een paar dingen bijgeleerd en al direct vandaag geprobeerd. Hopelijk met succes. Ik zou dan als het nog mogelijk is willen deelnemen aan de cursus hond op 11 december.

 • Ik vond de cursus echt interessant, en deed me goesting krijgen om hierover meer te weten.

 • Ik heb echt wel dingen geleerd over de kat die me toch wel een beetje verstomd deden staan en dat terwijl ik er toch 6 heb, genoeg studiemateriaal zou je zo zeggen.

 • Ik denk dat dit naar vrijwilligers toe zeker een interessante cursus is en zeker wat het hygienisch aspect betreft zou het bijna een verplichting moeten zijn.

Hieronder kan je enkele commentaren van deelnemers van de eerste editie niveau 1 HOND lezen:

 • Ik vond het heel interessant maar ik had graag gezien dat er over sommige onderdelen uitgebreider werd gebabbeld. Zoals de lichaamstaal van de hond bv. Ook de EHBO lijkt interessant maar is niet aan bod gekomen wegens tijdsgebrek. Al bij al zeer nuttige informatie maar misschien verdelen over twee of meerdere dagen opdat alles “rustiger” ter sprake kan komen.  De cursus is naar mijn mening  zeker aan te raden. Alleszins bedankt!

 • Ik vond het zeker de moeite waard. Wel spijtig dat het laatste deel niet aan bod is gekomen, want EHBO is toch iets belangrijk. Van mij mocht het ook 2 dagen zijn. Er was wel weinig uitwisseling tussen ons en de spreekster. Komt ook door de tijdsdruk denk ik. Ze heeft dat heel goed gedaan. Als startende vrijwilliger zou ik het heel nuttig vinden.

 • Ik vond het heel interessant en er waren toch verschillende zaken bij wat ik nog niet wist. Minpuntje: door de beperkte tijd die voorzien was voor de verschillende modules ging het nogal vrij snel. Ik vind het zeker een goed idee om deze cursus te geven aan startende vrijwilligers. Bedankt voor deze opleiding.

 • Ik vond het wederom de moeite waard. Alleen is het voor mensen die de 2 cursussen volgen een groot stuk herhaling. Misschien is het mogelijk om een algemene cursus te geven waarin de onderdelen: hygiene, verzorging en gezondheidscontrole & EHBO aan bod komen en dan een aparte cursus voor hond en kat waar lichaamstaal en diersoort specifieke gezondheidsproblemen behandeld worden, dan kan hier ook dieper op ingegaan worden. Vooral over het stuk gedrag zou ik wel meer willen leren en meer bepaald over hoe ermee om te gaan. Voor een stuk ken je de theorie wel maar de praktijk is helemaal anders en het is moeilijk om de verschillende signalen te lezen (want veel tijd heb je meestal niet :-)). Ik heb 2 cursussen bij de Toscanzahoeve gevolgd over Ethologie bij honden en Probleemgedrag maar ik vond het niet praktisch genoeg en daarom ben ik niet verder gegaan met de cursusreeks. Theorie blijft altijd zo vaag en elke hond is anders. Ik probeer wel veel boeken te lezen en dvd’s te kijken maar je ziet soms door het bos de bomen niet meer omdat het geen wetenschappelijk iets is en waar constant nieuwe inzichten naar boven komen. Maar naar mijn idee zeer leerrijk en een must voor elke vrijwilliger.

 • Het was boeiend, maar snel en veel.  Voor de beginnende vrijwilliger zou ik zeker snoeien in het aanbod en een aantal aspecten, zoals lichaamstaal, veiligheid, wandelen,… uitdiepen.  De meesten beginnen toch met een wandelingetje hier en daar en van daaruit groeit het engagement. Dingen zoals: hoe haal je een hond uit een ren, wat doe je als er een bende op je komt afgestormd die er allemaal, liefst met vriendelijke bedoelingen, toch ook uit willen, items zoals gepaste voeding, zijn denk ik minder belangrijk. Het zijn toch vaak de vaste medewerkers en de dierenartsen die bepalen wat een dier moet krijgen. Zoals het nu ging, vrees ik dat een aantal nieuwe vrijwilligers, toch wel overweldigd zullen worden van het overaanbod aan informatie, desondanks alles, goede en gepassioneerde lesgever en uitermate boeiend.

 

U kunt geen kopie maken van deze inhoud.