Hittegolf? Voorkom oververhitting bij je hond en kat!

Vaak denken we dat onze honden en katten wel uit de zon zullen gaan als ze het te warm hebben, maar dat is zeker niet altijd het geval. Soms moet je je hond/kat tegen zichzelf beschermen en extra maatregelen nemen zodat ze geen risico lopen op oververhitting. Een zonneslag en oververhitting kunnen dodelijk zijn!

Vooral bij oudere dieren, pups/kittens, dieren met overgewicht, een dikke en/of donkere vacht en brachycefalen (kortsnuitige rassen) moet je extra opletten als de temperatuur hoger is dan 25°C. Deze rassen lopen extra risico op oververhitting omdat ze door hun korte neus onvoldoende warmte kwijt raken.

Bron foto: www.nbws.com

Hoe herken je oververhitting? 

Volgende symptomen kunnen wijzen op oververhitting: fel hijgen, zeer rode slijmvliezen, inactief, sloom, niet eten, braken en kwijlen. In een verder stadium zal de hond bewusteloos raken.

Wat moet je doen bij oververhitting?

Als je hond/kat symptomen van oververhitting vertoont, moet je hem/haar zo snel mogelijk op een koele plek (binnen of in de schaduw) leggen. Leg natte doeken op de buik (minder behaard) zodat de warmte weg kan. Bedek niet de hele hond/kat want dan kan de warmte misschien onvoldoende weg.

Als de hond/kat nog bij bewustzijn is, kan je zeer kleine beetjes lauw water laten drinken. Dieren met een dikke vacht kunnen sneller afkoelen als je ze scheert.

Geef geen eten en neem zeker contact op met je dierenarts voor verder advies en behandeling.

Hoe kan je oververhitting vermijden?

1) Zorg dat dieren steeds toegang hebben tot koel en vers water. Geef geen te koud water maar water op kamertemperatuur.

2) Geef je hond/kat voldoende schaduw en haal ze uit de rechtstreekse zon. Als het buiten heel warm is, is het vaak beter je dieren binnen te houden zodat ze niet te lang in de zon blijven liggen.

Zorg voor voldoende schaduwrijke plekken in je tuin door een parasol, bomen en struiken of een schuurtje te voorzien. Indien dit niet mogelijk is, houd je dier dan binnen.

3) Doe geen zware lichamelijke inspanningen. Bij warm weer is dit niet gezond voor mens en dier. Ga niet wandelen in de vlakke zon en op momenten dat het warm is (meer dan 25°C). Brachycefale dieren kunnen al vanaf lagere temperaturen problemen krijgen met de warmte! Ga op hete dagen niet wandelen en laat je hond uit in de tuin. Indien dit niet mogelijk is, laat je hond dan uit op koelere momenten: vroeg in de morgen of laat op de avond.

Maak korte wandelingen en laat je hond zeker niet meelopen aan de fiets. Ook extra spelmomenten zijn geen goed idee omdat de hond dan extra warmte aanmaakt.

4) Als je zelf niet met je blote voeten op het asfalt of zand kan lopen, is het ook te warm voor je dier. Asfalt kan bij 25°C opwarmen tot 50°C en bij 30°C zelfs tot 60°C. Je hond kan zijn voetzolen zeer ernstig verbranden. Laat je hond daarom op het gras lopen bij warm weer.

5) Laat je dier (en kind) niet achter in een hete auto, veranda of serre! Elk jaar vergeten mensen hun baby of hond in een hete auto met soms dodelijke afloop. In een auto, maar ook in een veranda of serre, kunnen temperaturen zeer snel zeer hoog oplopen. Een buitentemperatuur van 24°C kan in 10 minuten oplopen tot 34°C. Een temperatuur van 34°C kan binnen 10 minuten stijgen tot 43°C. Een raam open zetten of de auto in de schaduw parkeren hebben onvoldoende effect en zullen zeer snel leiden tot oververhitting van het dier.

Ook 5 minuten stoppen om bij de bakker binnen te gaan, kan verkeerd aflopen. Er kan je altijd iets overkomen en niemand weet dat je dier in de auto op jou zit te wachten. Neem dus kinderen en dieren steeds mee uit de auto als je even uitstapt.

6) Een koelmatje, koelhalsband of koeljasje kan zinvol zijn bij risicodieren of tijdens een hittegolf. Let wel goed op dat de hond of kat hier niet op kauwt.

7) Zet een zwembadje in de schaduw voor extra plezier en afkoeling.

8) Dun behaarde dieren en dieren met witte oren en neus moeten extra beschermd worden tegen zonnebrand. Smeer deze plaatsen in met zonnecrème met een hoge beschermingsfactor.

9) Honden/katten met een zeer dichte en/of dikke vacht kunnen baat hebben bij goede borstelbeurten of scheren.

10) Let extra op voor je katten als je ramen op kiepstand Een kat kan hier gemakkelijk in blijven vasthangen wat levensgevaarlijk kan zijn. Je kan het kiepraam beveiligen met verschillende systemen waardoor je kat niet kan vast zitten.

U kunt geen kopie maken van deze inhoud.