TIP 2: Wandelen met je hond – enkele aandachtspunten.

Gedragsdierenarts ILSE REDIERS

TIP 2

Wandelen met je hond – enkele aandachtspunten.

Tip 2

WANDELEN MET JE HOND – ENKELE AANDACHTSPUNTEN.

In deze Corona-tijd hebben de meeste mensen meer tijd om te wandelen, ook met de hond, en dat is zeker een goede zaak! 

Toch zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden.

Gizeh aan de lange lijn.

ENKELE TIPS VOOR LEUKE WANDELINGEN:

  1. Is je hond het gewoon om te wandelen? Houd er rekening mee dat je hond jouw tempo en afstand aankan. Net zoals mensen die beginnen te sporten een trainingsschema moeten volgen, moet je de afstand en het tempo voor je hond misschien ook opbouwen.
  2. Niet elke hond kan even ver en snel stappen. Pups en senioren, maar ook honden met pijn en medische problemen moet je sparen. Als het wat warmer wordt, moet je zeker opletten met kortsnuitige honden. Omwille van hun te korte neus komen zij snel in de problemen bij grote inspanning en warmere temperaturen.
  3. Wandelen moet ontspannend zijn, zowel voor jou als voor jouw hond! Als je hond uithaalt naar bv. andere honden of mensen, is wandelen allesbehalve rustgevend, noch voor jou als voor jouw hond. Met deze honden kan je alleen gaan wandelen op plaatsen of momenten dat je de uitlokkende prikkels kan vermijden. Voor deze honden is niet gaan wandelen veel beter dan deze stressvolle contacten. Het is zeker aanbevolen om voor dit probleem, na de lock-down, een wetenschappelijk geschoolde gedragsdeskundige te contacteren.
  4. Ontspannen wandelen houdt ook in dat jouw hond kan snuffelen! Geuren opnemen uit de omgeving werkt voor de meeste honden relaxerend. Stop even als je hond ergens halthoudt en geef hem de kans en tijd om te snuffelen.
  5. Geef je hond voldoende vrijheid tijdens de wandeling door te gaan wandelen met een lange lijn. Een korte lijn van 1,20 m is echt onvoldoende.
  6. Het is echt niet nodig dat je hond voortdurend dicht naast je loopt, integendeel. Of je hond voor, naast of achter je loopt maakt echt niet uit. Op gevaarlijke plaatsen houd je je hond best kort, maar op andere plaatsen is het belangrijk je hond voldoende vrijheid te geven. Mijn hond mag voor me lopen en zelf het tempo bepalen.
  7. Nu je toch wat meer tijd hebt, is het misschien ook eens leuk om je hond te laten kiezen welke richting hij uit wil. 
  8. Houd er rekening mee dat deze lock-down (gelukkig) ooit weer voorbij zal gaan en het gewone leven terug tot stand zal komen. Misschien kan je nu elke dag gaan wandelen met je hond maar is dit niet meer realistisch als je terug moet/mag gaan werken. Zorg er daarom voor dat je de frequentie van de wandelingen hierop afstemt zodat je hond nadien niet gefrustreerd raakt omdat de leuke wandelingen niet meer mogelijk zijn.
  9. Denk eraan om zelf de sociale afstand met andere mensen te bewaren!
  10. Ondanks dat er geen wetenschappelijk bewijs is dat honden Covid-19 uitscheiden en mensen kunnen besmetten, is het toch aangeraden om geen vreemde honden te aaien of je hond door andere mensen te laten aaien. Besmette personen kunnen het virus op de vacht van de hond overbrengen.
  11. Overdrijf niet! Het kan ook leuk zijn om af en toe samen met je hond gewoon NIETS te doen en rustig samen in de zetel of in je tuin te liggen!

Kortom, wandelen met je hond is leuk, zolang je ervoor zorgt dat je hond het ook leuk vindt!

Auteur: BehiVet. 5 April 2020, in tijden van Covid-19.

Aantal jaren ervaring
+
Aantal gevolgde bijscholingen
+
Passie voor de job
%

“Liefdevol en harmonieus samenleven met je hond doe je met respect voor zijn behoeften en persoonlijkheid.” (Ilse Rediers)